Veel gestelde vragen

Hieronder staan vragen met antwoorden. Heb je meer vragen, algemeen of specifiek voor jouw situatie, neem dan contact op voor een gesprek.

Wat is de beste periode om op safari naar het Krugerpark te gaan?

Meestal wordt aangegeven dat de winter in Zuid-Afrika (dus onze zomer) de beste periode is om op safari naar het Krugerpark te gaan. Dan is er minder begroeiing waardoor dieren beter te zien zouden zijn. De omgeving kan in de winter echter wel erg droog en dor zijn. Houd je daar niet van dan is de groene zomer beter geschikt om een bezoek aan het Krugerpark te brengen, alhoewel het zomers wel weer flink kan regenen. Ook zijn er in de zomer veel meer vogelsoorten in het Krugerpark. Het antwoord op deze vraag is dan ook afhankelijk van je persoonlijke wensen en voorkeuren.

In wat voor auto kan het beste door het Krugerpark gereden worden?

Het Krugerpark is goed te berijden met een gewone auto. Als die auto wat hogere zitplaatsen heeft dan normaal, kun je wel beter de verschillende dieren zien. Een 4×4 auto is dus niet nodig, behalve als je over een zeer beperkt aantal 4×4 wegen wilt rijden of vanuit het Krugerpark het Limpopo National Park in Mozambique in wilt gaan. In alle hoofdrestcamps van het Krugerpark kun je tanken. Bij het huren van een auto sluit je ook een verzekering af. De standaardverzekering dekt niet alle eventuele schade. Daarom is het zinvol om een extra verzekering af te sluiten.

Is het wel veilig om op safari door het Krugerpark te gaan?

Ja, het is veilig zo lang je je maar aan de regels houdt en afstand tot de dieren bewaart. Rijdend in een auto door het Krugerpark kunnen eigenlijk alleen olifanten echt gevaarlijk zijn. Ze zijn zo groot en sterk dat ze een auto kunnen aanvallen, beschadigen en zelfs op de kop gooien. Vooral olifanten met jongen en mannetjesolifanten in musth (te zien aan doorlopend urineren en vocht bij hun oren) kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen. Voldoende afstand tot olifanten is dus ook in een auto zeker geraden. Soms komen dieren, ook roofdieren, uit zichzelf dicht bij je auto. Dit leidt vrijwel nooit tot gevaarlijke situaties. Op plaatsen waar je je auto uit mag, is het wel zaak om de omgeving in de gaten te houden op dieren. Tenslotte kun je in restcamps en picknickplaatsen soms last hebben van bavianen en groene meerkatten die eten proberen te stelen, en heel soms van andere dieren.

Heb je een visum nodig voor Zuid-Afrika?

Nee, je hebt geen visum nodig voor Zuid-Afrika. Na binnenkomst in het land mag je daar drie maanden blijven. Wil je langer blijven dan zul je daarvoor apart toestemming moeten vragen. Het kan zijn dat er bij de douane wel gevraagd wordt of je je terugreisticket kunt laten zien en ook moet je paspoort nog dertig dagen geldig zijn vanaf je vertrekdatum uit Zuid-Afrika.

Hoe gaat betalen in het Krugerpark?

Zuid-Afrika heeft de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR) als munteenheid. Je betaalt overal dus in ZAR. Over het algemeen kun je in het Krugerpark met creditcard en bankpas, en natuurlijk met cashgeld betalen. Soms werken de betaalautomaten echter niet en moet er sowieso met cashgeld betaald worden. Het is dus verstandig cashgeld voldoende ter beschikking te hebben. Ook kan cashgeld handig zijn om fooien te kunnen geven. Geld pinnen kun je bijvoorbeeld op de vliegvelden in Johannesburg en Nelspruit, en ook in Skukuza restcamp.

Wat kost een safari naar het Krugerpark?

Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Het hangt helemaal af van wat je zelf wil. Maak je een reis met twee personen van acht/negen dagen met zeven overnachtingen in het Krugerpark dan moet je bij relatief goedkope keuzes in accommodatie, auto, begeleide safari’s, eten en drinken rekenen op ongeveer € 3.700. Voor een luxueuze lodge in een privé park met alles erop en eraan ben je al snel € 20.000 kwijt voor een reis van dezelfde duur met twee personen.

Moet je eten en drinken meenemen op je safaritochten?

Trek je door het Krugerpark dan is het verstandig om voldoende te drinken mee te nemen, en ook het nodige te eten. Het kan namelijk wel even duren voordat je gelegenheid hebt om in een restcamp of picknickplaats iets te kopen. Dan is het natuurlijk wel handig om een koeltasje te hebben en een thermoskan voor warme thee of koffie. Ook bij een begeleide safari vanuit een restcamp is het verstandig om wat drinken en eten mee te nemen. Bij een verzorgde safari vanuit lodges hoef je dat meestal niet te doen, want daar zorgt de safari-organisatie er vrijwel altijd voor.